Repair Café’s in het Meetjesland

rc_oktober16Er wordt ontzettend veel weggegooid. Ook voorwerpen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Vanuit die vaststelling ontstonden op diverse plaatsen Repair Cafés.

Dit inspireerde een aantal enthousiaste vrijwilligers om ook in Eeklo een Repair Café op te starten. De eerste editie vond plaats op 22 november 2014 en kende veel bijval. Dat was ook het geval voor de volgende bijeenkomsten. Vanaf het najaar van 2016 werd de frequentie opgevoerd van vijf naar acht sessies per jaar. Die vinden telkens plaats op zaterdagvoormiddag van 9.30 tot 12 uur, afwisselend in N9 fabriek, Molenstraat 31 en Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136, beide in Eeklo. Iedereen kan zich aanmelden met klein (elektrisch) materiaal, textiel en kledij. Samen met de reparateurs wordt bekeken wat er schort en of het te herstellen valt.

Volgende data: (Telkens van 9u30 tot 12u)

zaterdag 26 november: N9 fabriek
zaterdag 11 februari: Wijkcentrum de Kring (met fietsherstel)
zaterdag 18 maart: N9 fabriek
zaterdag 22 april: Wijkcentrum de Kring   (met fietsherstel)
zaterdag 20 mei: N9 fabriek
zaterdag 24 juni:Wijkcentrum de Kring (met fietsherstel)
zaterdag 16 september: N9 fabriek
zaterdag 21 oktober: Wijkcentrum de Kring (met fietsherstel)
zaterdag 25 november: N9 fabriek

Info op:
- https://www.facebook.be/RepairCafeEeklo
- https://www.facebook.com/events/760595114005611/

 

Repair Café Eeklo ontving op twee jaar tijd een 400-tal bezoekers en kon ongeveer de helft van de aangeboden stukken herstellen. Op die manier draagt Repair Café niet alleen bij aan het verkleinen van de afvalberg, maar ook aan het behoud van waardevolle praktische kennis. Door de nauwe samenwerking met het plaatselijke Rode Kruis Opvangcentrum slaagt Repair Café Eeklo erin om diverse (ex-) bewoners als reparateur bij het initiatief te betrekken. Behalve een uitwisseling van kennis tussen diverse bevolkingsgroepen, bevordert dit ook de samenwerking en integratie.

Iedereen, van reparateur tot medewerkers ontvangst en administratie, zet zich gratis in. De vervangstukken worden wel aangerekend. Daarom een tip voor de bezoekers: weet je welk onderdeel er stuk is aan je apparaat of fiets, breng dit mee (vervangstekker, kabel, rits, knopen,…). Daarnaast organiseert Repair Café Eeklo regelmatig extra activiteiten (3D-printen, upcycling, …) en zullen er voortaan, tijdens alle sessies die plaatsvinden in Wijkcentrum De Kring, fietsen worden hersteld.

Repair Café Eeklo is een organisatie van v.z.w. De Verstelling, wordt logistiek ondersteund door muziekclub N9, Wijkcentrum De Kring, Stad Eeklo, Rode Kruis Opvangcentrum en gedragen door vrijwilligers.

Economie & Tewerkstelling, Energie & Innovatie, Geen categorie