13 van de 14 Meetjeslandse gemeenten gedoogt vuurwerk

In 13 van de 14 gemeenten in het Meetjesland is het op oudejaarsnacht toegelaten om zonder vergunning vuurwerk af te steken. Om dit cijfer te kaderen: in Vlaanderen mag je over het algemeen in 1 op 3 gemeenten tijdens oudejaarsnacht zonder vergunning vuurwerk afschieten. Heel wat gemeenten voeren wel een doorgedreven preventiebeleid. Wensballonnen zijn daarentegen in heel het Meetjesland verboden. Het gebied is te dichtbevolkt, de wensballonnen vormen een te groot brandgevaar.

In het Meetjesland moet je enkel in Zelzate een vergunning aanvragen. Wie dit niet doet steekt illegaal vuurwerk af en riskeert een gasboete van 350 euro. De rest van de Meetjeslandse gemeenten laat het vuurwerk wel toe. Doorheen de jaren is gebleken dat het illegaal afsteken van vuurwerk rond nieuwjaar onmogelijk te controleren valt.

Toch is niet iedereen even gelukkig met het afschaffen van de vergunningsplicht, er gaan overal stemmen op die wijzen op het dierenleed dat het grote aantal afgestoken vuurwerk veroorzaakt.

Er wordt in verschillende gemeenten wel campagne gevoerd om vuurwerk af te raden. Zo worden er onder meer flyers verspreid en kan je op gemeentelijke websites tips terugvinden zoals:

  • op voorhand zorgen voor een veilige schuilplaats voor de honden en katten
  • de gordijnen dichtdoen en de dieren binnenhouden
  • geen vuurwerk afsteken terwijl je geïntoxiceerd bent
  • geen vuurwerk afsteken bij hevige wind.

 

Bron en lees meer op: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-eeklo/2017-in-met-een-knal-het-mag-a3043784/

Geen categorie, Natuur, landschap & milieu, Welzijn & Wonen