Ontex in de kijker

0
Vestigingen wereldwijd
0
% hernieuwbare energie tegen 2020
0
Werknemers in Eeklo
0
Werknemers wereldwijd

De Ontex groep heeft 19 vestigingen en stelt wereldwijd 11.000 mensen tewerk. De vestiging Ontex Eeklo stelt zo'n 550 mensen tewerk.  In Eeklo worden er babyluiers, maandverbanden en inlegkruisjes geproduceerd. Het bedrijf is ISO 14000 en ISO 50001 gecertificeerd. Er wordt sterk ingezet op het recupereren van warmte en frequentiesturingen. Zo wordt er enkel papier gemalen wanneer er papier aan de machine wordt gevoed.

ISO 14000 is een familie van normen betreffende milieumanagement. Het is een reeks van internationale, vrijwillige milieumanagement standaarden en normen, gidsen, en technische rapporten, gecreëerd in 1996. Recent ge-update in 2015 onder de naam ISO 14001:2015.

ISO 50001:2011 – Energie Management Systeem is gebaseerd op het management systeem van continue verbetering. Dit maakt het bedrijven gemakkelijker om energie management te integreren in hun algemene inspanningen om de kwaliteit van hun producten en hun milieu management te verbeteren. 

Energie

Tussen de verschillende vestigingen van Ontex loopt er momenteel een project waarbij er, per 1000 van een bepaald product, de energieconsumptie wordt vastgelegd. De resultaten van de verschillende vestigingen zullen vergeleken worden om na te gaan welke vestiging de meest efficiënte energieconsumptie per product kan voorleggen. De best bevonden technieken kunnen dan worden toegepast in de andere vestigingen.

Hergebruik afvalproducten

Afvalproducten die bij de productie ontstaan krijgen een tweede leven bij Ontex. Door het hele bedrijf is er een vacuümsysteem geïnstalleerd om alle polypropyleen-, polyetheen- en papiersnippers op te vangen. Dit afval wordt gezien als een second product. Het wordt verkocht aan een bedrijf dat er plastic producten mee vervaardigd. Zo worden bijvoorbeeld plastic roosters op parkings gemaakt met afval van babyluiers, maar ook andere producten zoals bloempotten en rioolbuizen.

Innovatie

Ontex innoveert op allerhande vlakken zo is er inzake volumetransport de laatste jaren ook veel veranderd. Vroeger was er door de lage absorptiegraad van de materialen een dikke luier nodig, die veel plaats innam. Momenteel kan de luier een pak dunner geproduceerd worden met eenzelfde absorptiegraad. Daarnaast worden de luiers op een speciale manier verpakt en gestapeld, waardoor het transportvolume met 20% gedaald is.

Duurzame grondstoffen

Ontex heeft speciale aandacht voor het milieu en gaat dan ook zorgzaam om bij de aankoop van zijn grondstoffen. De bomen waaruit de papieren producten van Ontex worden vervaardigd zijn enkel gekapt in gecertificeerde bossen. Zo wordt voor elke boom die gehakt wordt, een nieuwe aangeplant.


Meer info:

Meer info vind je terug op de site van Ontex.
Via deze link  kan je het Sustainability Report 2016 van Ontex downloaden.


 

Economie & Tewerkstelling, Energie & Innovatie, Geen categorie