Energie en Innovatie

1. Zonnekaart Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft een nieuwe tool gelanceerd. Via de zonnekaart Vlaanderen kunt u op een simpele manier nagaan of uw dak bruikbaar is voor zonnepanelen of een zonneboiler. De tool geeft u meteen een geschatte kostprijs en de terugverdientijd van de installatie.  

De zonnekaart is gebaseerd op een analyse van nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken* te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kent de tool de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen).  Zo krijgt elk gebouw  (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score.

* Uit de metingen kon er geen informatie gehaald worden over dakvensters en de stabiliteit van de daken.
* De meetopnames werden uitgevoerd tussen februari 2013 - maart 2015. Alle gebouwen, die nadien gebouwd werden, zijn niet opgenomen in de zonnekaart.

Let op: de zonnekaart geeft een eerste inschatting. Met een (RESCert-)installateur kan u het resultaat verfijnen.

U vindt de zonnekaart terug via deze link : https://apps.energiesparen.be/zonnekaart .

2. Circulator tool

Met dank aan Circulator.eu stellen wij u de Circulator tool voor.

Het is een eenvoudig tool waarmee u als bedrijf of start-up inspiratie kunt opdoen bij het implementeren van circulaire economie strategieën.
Het centrale idee van de Circulator tool is dat circulaire business modellen een mengeling zijn van enkele specifieke strategieën.

Deze strategieën kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën.

  1. Strategieën rond duurzaam materiaalbeheer: strategieën die rechtstreeks inwerken op de materiaal en product middelen in het business model
  2. Businessstrategieën: strategieën die helpen om circulaire waarde aan de klant te leveren.
  3. Waarde netwerk strategieën: strategieën om in contact te komen met actoren buiten de bedrijfsgrenzen om zo circulaire waarde netwerken te creëren.

Om een ​​circulair business model te maken dat geschikt is voor een specifiek bedrijf of start-up, kunt u strategieën mengen van de drie hoofdcategorieën. Eenmaal gemengd krijgt u enkele bedrijven die de door u gekozen strategieën reeds in de praktijk hebben toegepast en de manier waarop zij deze hebben toegepast.

Via deze link kan u de tool uitproberen.

 

3. Autodelen Meetjesland

Autodelenmeetjesland.be  geeft een volledig overzicht over waar en hoe je je auto kan delen met andere Meetjeslanders. Het gaat om een initiatief van Natuurpunt en Partners Meetjesland in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen. 

Er wordt extra aandacht besteed aan het delen van auto's voor bijzondere doelgroepen. Zo kan je op zoek gaan naar, of je aangepaste auto delen met anderen. Je kan ook je gegevens achterlaten om als vrijwilliger mensen uit een bijzondere doelgroep te assisteren. 

Het belangrijkste hulpmiddel van de site is de interactieve "vraag en aanbod"-kaart. Hier kan je in een oogwenk zien waar en met wie je een auto kan delen, mensen assisteren enzovoort...
Daarbij is het mogelijk om je eigen initiatief toe te voegen aan de kaart!

Voor meer info: http://autodelenmeetjesland.be/ 
Ga direct naar de kaart: http://autodelenmeetjesland.be/vraag-en-aanbod/ 

 

 

4. EnergieID

 

EnergieID is een initiatief van Diedrik Kuypers en Vincent Dierickx. Ze ondervonden in 2010 hoe weinig mensen inzicht hadden in hun verbruik en besloten hun expertise (resp. IT-ontwikkeling en energiemonitoring) te bundelen. 

Met EnergieID 

  • verzamel je gratis verbruiksgegevens van je woning of gebouw
  • krijg je inzicht in je verbruik en kan je vergelijken met anderen
  • verwerk je automatisch meetgegevens via hun integraties
  • word je lid van de groepen of start je er zelf één

Voor meer info ga naar https://www.energieid.be/ !

 

5. Bouwwijs.be

 

Op zoek naar duurzaam en ecologisch bouwadvies?

Ga naar Bouwwijs.be en ontdek hoe je bij je renovatie of bouw duurzaam, ecologische en kostenbesparend aan het werk kunt gaan!

Naast advies vind je ook info terug over allerhande premies waar je recht op hebt.