De Lieve Fietsroute

De Lieve Fietsroute

Van Wippelgem tot diep in de Kalevallei

De Lieve Fietsroute begint bij het kasteelpark van Wippelgem en doorkruist Evergem, terwijl je de groene long ten noordwesten van Gent ontdekt. De route strekt zich uit van de Bevende Hazelaar in Waarschoot tot aan Landegem. 

Onderweg maak je kennis met de Brugse Vaart, het Schipdonkkanaal, de Nieuwe en Oude Kale, en enkele prachtige kastelen in Evergem, Lievegem en de noordelijkste dorpen van de uitgebreide stad Deinze. Een geweldige fietsbeleving!

Op deze route neemt vooral 't Liefken - zoals het kanaal De Lieve in de volksmond wordt genoemd - je mee op een rustige tocht door het Meetjesland. Over stille landwegen fiets je langs imposante kastelen, weidse vergezichten en sfeervolle dorpskernen.

Download de route

Startpunt: Kasteel van Wippelgem

Parkeer je aan het Kasteel van Wippelgem, een prachtig kasteel met een aangrenzend domein van maar liefst 27 hectare. Het kasteel kan je alleen binnen bewonderen als je het afhuurt voor evenementen, feestelijkheden of huwelijken. Het kasteeldomein is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, en je kunt er heerlijk wandelen of fietsen. De eerste vermelding van dit mooie kasteeldomein dateert uit 1375. In 1892 werd het domein – ook bekend als het Goed Ten Hulle – volledig herbouwd en in zijn huidige staat geconstrueerd.

In het charmante hoveniershuis op het kasteeldomein kun je genieten van de heerlijke geur van versgebrande koffie. Troast Coffee, een lokale favoriet uit Evergem, heeft hier een gezellige koffiebar en belevingscentrum geopend, waar zowel jong als oud welkom is. Ontdek hun smaakvolle en duurzame koffies, die ambachtelijk worden gebrand in de oude paardenstallen op het domein.

Kasteel Wippelgem1.jpg

Op weg via Evergem, Belzele en 't Liefken

Zodra je op pad bent, kom je al snel in het gezellige centrum van Evergem terecht. Ondanks dat het een grote gemeente aan de rand van de stad is, heeft Evergem een warme en uitnodigende sfeer. Hier vind je leuke restaurants en cafés. Bar Bon, een hippe zaak, biedt een bijzondere ervaring. Voor échte volkscafés kun je even binnenlopen bij Café Het Hemelrijk op de hoek van de Kapellestraat of bij Café De Kiosk naast de sporthal, die beiden over een gezellig terras beschikken.

Vervolg je route naar Belzele, waar je aan het industriegebied Durmakker naast 'De Nieuwe Kale' voor het eerst de Kalevallei tegenkomt. De Kale, ook wel de Durme genoemd, is een oude Vlaamse rivier tussen Tielt en Lokeren, maar door de vele kanalen is het tegenwoordig moeilijk om nog van een echte rivier te spreken.

En zo kom je eindelijk aan De Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen dat Gent in de vroege middeleeuwen verbond met Damme en Het Zwin. Op het eerste gezicht lijkt het een sloot, maar het heeft een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse middeleeuwse geschiedenis. Dankzij dit kanaal kon Gent zijn welvaart verder uitbouwen. Tijdens je terugweg fiets je nog een tweede keer over De Lieve. Voor 1251 vonden de Gentse schippers het lastig dat ze enkel via de Schelde naar de zee konden varen. De economische boom die toen volop aan de gang was, kon niet verder bloeien zonder een goede verbinding naar de kust.

Daarom besloot de gravin van Vlaanderen, Margaretha van Constantinopel, om zelf – hoewel niet helemaal alleen natuurlijk – een kanaal te graven van de Arteveldestad tot in Damme. En zo geschiedde. Het duurde 18 jaar voordat de werken voltooid waren, maar sindsdien ligt De Lieve te blinken in het landschap.

In Belzele kun je tijdens de zomermaanden ook een tussenstop maken bij 't Zwijntjeshof, een boerderij die in juli en augustus een pop-up bar uitbaat, met een knuffelschuur voor de boerderijdiertjes.

Oude Kalevallei

De meanderende Oude Kale

De Nieuwe Kale, die rechtgetrokken is langs de industrie en de Gentse Ringvaart, hebben we al gepasseerd. Veel interessanter is de Oude Kale. Hier liggen de meanders van de rivier die eeuwen geleden door het Vlaamse land stroomde, nog voordat de welvaart van Gent begon en het woord 'Vlaanderen' bestond. In Vinderhoute, aan de Molenslag, zie je de oorspronkelijke kronkels van de rivier nog steeds!

In het dorpje Vinderhoute verandert het landschap elke zomer in een pop-up zomerbarparadijs. Je vindt er maar liefst drie verschillende bars, elk met een uniek verhaal. Achter 't Hekken is een gezellig tuincafé met een menu vol warme en koude drankjes, huisgemaakte patisserie, ijs, tapas en lunchgerechten. Bovendien worden alle producten ingekocht bij lokale zelfstandigen in Lievegem.

Een ander tuincafé is 't Wegeltje, dat wordt uitgebaat door Ann en Alex. Als ouders van kinderen met een beperking hebben zij dit café opgezet om mensen met een beperking te verwelkomen. ‘t Wegeltje is geen doorsnee café; het is een ontmoetingsplek waar 'haast' niet bestaat. Het aanbod aan drankjes en snacks varieert afhankelijk van wat ze kunnen samenstellen met lokale ingrediënten. Een heerlijke plek!

Je kunt ook je fiets aan de kant zetten bij De Appeltuin, een zomerbar in een pittoreske appelboomgaard. Hier drink je talloze dranken uit de eigen tuin, van appelsap tot vlierbloesemlimonade, thee, cocktails, streekbieren, verse dagsoep en hapjes.

Kanaal Gent-Brugge: Merendree

Tussen knooppunten 12 en 6 fiets je een prachtig stuk langs het kanaal Gent-Brugge in Merendree. Je passeert de Sluis van Schipdonk, waar het kanaal Gent-Brugge het Schipdonkkanaal kruist. Aan de sluis vind je een picknickbankje met een indrukwekkend uitzicht op het water. Merendree is een oud dorp, wat vooral zichtbaar is aan de vroeggotische Sint-Radegundiskerk, die zeker een bezoek waard is.

Van hier fietsen we verder in de buurt van de Kale op Deinse grondgebied richting Landegem, over het Schipdonkkanaal en via het pittoreske dorp Hansbeke met de blauw-witte luikjes naar 'Het Eiland' in de deelgemeente Lovendegem. Wat Vinderhoute, Merendree, Landegem, Hansbeke en Lovendegem met elkaar verbindt, zijn de kastelen. Deze landhuizen variëren in tijdperken, groottes en achtergronden. Het kasteelverleden van deze regio vlakbij Gent is als fietser niet te ontlopen.

img_7998.jpg

Zomergem

Ongeveer halverwege de route kun je pauzeren in Zomergem. Bij 't Zoet Gemoed, de bekendste en ambachtelijke bistronomie van de plaats, vind je een gezellig terras en een smakelijke menukaart. Hier moet je het beroemde gebakje van de streek proeven: het Somerghems appelgebak, uitgevonden door eigenaar en patissier Gert Verschelde - verkozen in 2024 als beste Vlaamse ijsbereider.

De Lieve

Een van de hoogtepunten van deze route is het stuk langs de Lieve, tussen knooppunten 9 en 30. Dit is het oudste kanaal van Vlaanderen — en waarschijnlijk zelfs van Europa! Vroeger moesten de schippers uit de streek via de Schelde naar de kust varen, een tijdrovende tocht. Daarom werd besloten om een kanaal te graven van Gent naar Damme. Hoewel het eeuwenlang een belangrijke levensader was voor de omliggende dorpen en steden, raakt het kanaal in onbruik. Veel delen zijn dichtgegooid, maar hier en daar schittert ’t Liefken nog als vanouds. Bij de Beirtjesbrug, aan knooppunt 15, is het bijzonder romantisch: koppeltjes hangen hier soms een slotje als teken van eeuwige trouw.

Uiteindelijk komen we aan knooppunt 31 in Sleidinge. Elke zomer wordt het dorpsplein ingenomen door 'Slenne Zomert', waar drie cafés samenwerken om van het plein één grote zomerbar te maken. Blijf gerust even hangen met een speciaal biertje, een cocktail of tapas.

Eindelijk, het kasteel!

Even bijkomen van al dat fietsen? Dat kan opnieuw bij Troast, de koffiebar in het voormalige hoveniershuis van het Kasteel van Wippelgem. In het Kasteelpark van Wippelgem kun je nogmaals genieten van de natuurpracht aan de rand van Gent. Neem de tijd om achter het kasteel te wandelen en bewonder de ingenieuze aanleg van het park, met fraaie doorkijkjes en een grote moestuin. Als je nog tijd hebt, kun je ook de Gerardsmolen van Wippelgem bezoeken, die vierhonderd meter voorbij het kasteel ligt. En dan, voldaan, ga je weer op huis aan!

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Haantjen_Lovendegem_DavidSamyn.jpg

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs de fietsroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de fietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Kramershoek 4
9940 Evergem
Length
40,5 km
Time
3u
Terrain
85% Verhard
Actions
Bekijk deze route