Over Meetjesland

Het Meetjesland, met Eeklo als centrumstad, is een dynamische plattelandsregio in Oost-Vlaanderen. De streek heeft een uitgesproken agro-voedingskarakter en kenmerkende cultuurlandschappen.

Etymologie
De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achttiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers  schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen).  

Het Meetjesland heeft eigen regiomerk.

Uniek in Vlaanderen, want het merk is ontwikkeld om door alle sectoren en belangrijke organisaties in de streek gebruikt te worden. Inwoners en bezoekers zullen er niet naast kunnen kijken.

kleiner

 

Indien u voor uw zaak of uw vereniging ook het regiomerk wil gebruiken kan u deze aanvragen via deze link.

Bestuur

De 13 gemeenten zijn bestuurlijk verdeeld over twee arrondissementen. De gemeenten Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate vormen samen het arrondissement Eeklo. De gemeenten Aalter, Knesselare, Lovendegem, Nevele, Waarschoot, Zomergem en Evergem behoren tot het arrondissement Gent.