Plattelandscentrum Meetjesland

Leader Grensregio Waasland: Korte Keten Waasland, een duurzame samenwerking– ’16 – ‘18

Het project wil hoeve- en streekproducenten in de grensregio Waasland ondersteunen door het organiseren van een samenwerking, welke verankerd wordt in een op te richten samenwerkingsverband. Er zal op basis van een consumentenonderzoek (B2B & B2C) onderzocht worden of en welke logistieke oplossing kan bijdragen aan een gemeenschappelijke vermarkting en communicatie. Vorming en training moet dit mee versterken. Het project wil ook nagaan of bedrijven die momenteel nog niet actief zijn in de korte keten  interesse hebben om deze stap te zetten en hen hierin begeleiden. Dit leidt tot een versterking van de lokale economie, een hoger gemeenschappelijk streekgevoel en tal van gezamenlijke acties.

Leader Meetjesland – Webshop voor korte keten 2.0 en de relatie producent-consument– ’16 – ‘18

Ondernemers in het Meetjesland ondernamen al heel wat inspanningen om de korte keten te promoten, lokale producten af te zetten, om passende (bewustmaak)acties te lanceren, … Het is echter van belang om dit verhaal duurzaam te maken om uiteindelijk een permanente gedragswijziging te verkrijgen bij de consument. Hiervoor is er nood om een van de grootste uitdagingen in dit verhaal op te lossen, namelijk een gebruiksvriendelijke webshop en bijhorend logistiek systeem. Het project wil inspanningen leveren om hierop een antwoord te bieden.

Mits een adequate oplossing is er tevens de mogelijkheid om te werken aan de uitbouw van meerdere punten in de regio waar lokale producten te bekomen zijn.

Leader Vlaamse Ardennen – Vlapas, distributie & promotie – ’16 – ‘18

Met dit project wil het Plattelandscentrum inspelen op de noden van de producenten van de coöperatie Vlapas en bij uitbreiding naar alle producenten uit de Vlaamse Ardennen.

Dit zal gebeuren via tal van acties zoals de ontwikkeling van een webshop en onderzoek naar mogelijke logistieke oplossingen, stimulatie van productuitwisseling & productcombinaties, het opstellen van een marketingplan, een gerichte doelgroepanalyse en tenslotte ook training & vorming op maat.

Tevens wordt onderzocht in welke mate er samenwerking mogelijk is met  het  label ‘lekker Oost-Vlaams’.

Leader Meetjesland – Jong & Geweldig: denken & doen – ’16-‘18

Leader Meetjesland – Jong & Geweldig: denken & doen – ’16-‘18

Looptijd project: 1 januari 2016 tot 30 juni 2018

Binnen dit Leaderproject wil het Plattelandscentrum innovatie en netwerkvorming bij jonge en startende rurale ondernemers in het Meetjesland stimuleren. Hierbij wordt vertrokken vanuit de eigenheid van de streek en het duurzaamheidsprincipe, people-planet-profit. Het Plattelandscentrum past vernieuwende methodes toe om de innovatie en netwerkvorming te realiseren:

–        Innovatiedenktanks waarbij jonge en startende rurale ondernemers begeleiding krijgen van ‘peters’ en ‘meters’

–        Een lerend netwerk waarbij gewerkt wordt met een competentiedatabase

–        Een Living Lab waarbij ingezet wordt op kennisdeling en co-creatie met experten van binnen en buiten de regio

De bedoeling is om met deze methoden tot innovatieve oplossingen en innovatiestappenplannen die een antwoord bieden aan de uitdagingen voor jonge en startende rurale ondernemers in het Meetjesland.

Een aantal van deze oplossingen zal binnen dit project effectief getest worden in pilots.

Leader Meetjesland – Energiek Meetjesland: naar een energielandschap met rurale ondernemers – ’16 – ‘18

Leader Meetjesland – Energiek Meetjesland: naar een energielandschap met rurale ondernemers – ’16 – ‘18

Looptijd project: 1 januari 2016 tot 30 juni 2018

Hoofdpromotor: Provincie Oost-Vlaanderen

Copromotoren: Plattelandscentrum Meetjesland vzw en Innovatiesteunpunt

Het project Energiek Meetjesland informeert over, helpt en ondersteunt agrarische bedrijven bij rendabele investeringen in duurzame energie. De Provincie Oost-Vlaanderen, het Innovatiesteunpunt en het Plattelandscentrum Meetjesland willen binnen het project werken aan meer draagvlak voor duurzame energie bij agrarische ondernemers in het Meetjesland. Daarbij staan onderlinge samenwerking en rendabiliteit voor ondernemers centraal.

De bedoeling van het project is in eerste instantie dat rurale ondernemers kennismaken met de mogelijkheden die er zijn voor duurzame energie in hun bedrijf. Daarnaast wordt er binnen het project een samenwerkingsverband van ‘energieboeren’ opgericht. Met als doel om gezamenlijk functionele vorming en contactmomenten te organiseren, maar ook om gezamenlijk het gesprek aan te gaan met overheden en de energiesector. Tot slot wordt er één gezamenlijke pilot uitgewerkt. De invulling van de pilot wordt bepaald aan de hand van de betrokken ondernemers enerzijds en de mogelijkheden binnen het project anderzijds.

Meetjesland Restaurant

Meetjesland Restaurant

Zeven restaurants uit het Meetjesland engageren zich onder begeleiding van het Plattelandscentrum om hun menukaart uit te breiden met een Meetjesland Menu.

Deze Meetjeslandse Restaurants bieden het hele jaar producten uit de eigen streek aan. Door te werken met verse producten is er ieder seizoen een nieuwe invulling van de menukaart. Bovendien heeft elk restaurant zijn specialiteit waardoor er op iedere locatie andere gerechten geserveerd worden.

Klik hier voor een overzicht van de Meetjeslandse restaurants.

Bezoek het Meetjesland Restaurant met de Nostalbus

Proef op één avond op twee verschillende locaties van het Meetjesland streekproducten.

Bij de start neemt u de Nostalbus en onder de begeleiding van een ervaren Meetjeslandse Gids maakt u kennis met de geschiedenis van voeding in het Meetjesland én natuurlijk zijn er ook de verschillende gerechten onderweg.

Het aperitief en het voorgerecht op de eerste locatie, het hoofdgerecht en het afsluitend dessert op de tweede locatie. Nadien brengt de Nostalbus u terug naar de startplaats.

Dit alles kost 40 euro p.p. variabele prijs en 350 euro per groep vaste prijs exclusief dranken, inclusief begeleiding gids, rondrit met een Nostalbus en een driegangenmenu.

Een formule op maat gemaakt behoort ook tot de mogelijkheden.

Het Meetjesland Aperitief

De zeven Meetjesland Restaurants hebben een gezamenlijk aperitief ontworpen: het Meetjesland Aperitief.

Iedere horecazaak engageerde zich om een aperitief te maken op basis van lokale producten, hieruit werd er unaniem één winnaar gekozen.

Vanaf heden is deze Meetjesland Aperitief dan ook in alle deelnemende restaurants te proeven. Bezoekt u het Meetjesland met de Nostalbus of wenst u een regionale verfrissing? Proef het Meetjesland Aperitief.

Neem gerust ook eens een kijkje naar het bijhorende persbericht dat onlangs in de regionale kranten verscheen.

Ontdek het Meetjesland op café

Meetjesland CaféTien cafés uit het Meetjesland engageren zich om via diverse initiatieven doorheen het jaar de troeven van het Meetjesland in de kijker te plaatsen.

Dankzij gezamenlijke promotie wordt een meerwaarde gecreëerd voor zowel de ondernemers als de gehele regio.

Er zijn activiteiten per café zoals optredens van het Meetjeslands vertelgenootschap, een lokale band of zanger, de opvoering van een toneelstuk, een filmvoorstelling van regionale films, degustaties met hoeve- en streekproducten, …

Hiernaast worden er ook gezamenlijke initiatieven georganiseerd. In samenwerking met de Meetjeslandse Gidsen zijn er originele actieve arrangementen uitgewerkt waarbij het Meetjesland naar voor komt.

Voor een overzicht van de Meetjesland Cafés, klik hier.

CVBA mmm…eetjesland

Het Meetjesland, streek met smaak.

mmmeetjesland

Mmm…eetjesland is een coöperatieve genootschap waarin heel wat hoeve- en streekproducenten zich verenigen.

Dankzij mmm…eetjesland cvba kunt u kennis maken met verse producten die op ambachtelijke wijze en met veel zorg gemaakt worden. Pomme Charelle, ambachtelijke pralines, verschillende streekbieren, een ruim assortiment aan dessertjes, biologisch appelsap, zuivelproducten, heerlijke stukjes vlees, verse aardbeien, … mmm…eetjesland biedt u een divers en steeds uitbreidend gamma aan van Meetjeslandse hoeve- en streekproducten.

 

De lekkere producten van mmm…eetjesland cvba kunt u op verschillende manieren ontdekken. Zo worden er doorheen het jaar verschillende hoeve- en streekproductenmarkten georganiseerd waarop alle producten te proeven zijn. U kunt mmm…eetjesland ook zelf in huis halen door middel van de handige geschenkdozen. Deze geschenkdozen bevatten tal van lekkernijen waarmee u iedereen een plezier kunt doen.mmmeetjesland

Uw receptie of feest kunt u ook voorzien van hoeve- en streekproducten. Welke producten u wilt laten leveren bepaalt u zelf.
Tenslotte stellen de producenten graag hun deuren open voor iedereen die meer te weten wil komen over de producten en het productieproces. Indien gewenst kan een bezoek aan een hoeve- en streekproducent gecombineerd worden met één van de andere arrangementen die het Plattelandscentrum Meetjesland in de aanbieding heeft.

 

mmm…eetjesland cvba
Leemweg 24 – 9980 Sint-Laureins
Tel: 09/379 78 37
info@mmm-eetjesland.be
www.mmm-eetjesland.be/