SOM vzw

Deelnemende organisaties en projecten

SOM vzw


 

Woningaanpassing voor senioren

Met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen voerde SOM vzw tot voor kort het project ‘Woningaanpassing voor senioren’ uit. Het project had enerzijds als doel om senioren en mantelzorgers te informeren en sensibiliseren rond aangepast wonen, onder meer via vormingen, de ontwikkeling van een infobrochure rond aangepast wonen enzovoort. Anderzijds was het de bedoeling om senioren die hun woning wensen aan te passen toe te leiden en te begeleiden bij het effectief uitvoeren van de werken a.h.v. een individueel begeleidingstraject. De uitvoering van het project gebeurde in samenwerking met onderstaande partners.

Op dit moment is het project stopgezet. Niettemin worden de ontwikkelde instrumenten (vorming, infobrochure, draaiboek, beleidsadviezen,..) en de begeleiding voor senioren nog steeds aangeboden door Woonwijzer Meetjesland. Voor meer informatie over de dienstverlening en het project kunt u hier terecht.

Afvalhulp voor kwetsbare gezinnen

SOM vzw (afdeling Woonwijzer Meetjesland), Ecolife vzw en IVM hebben samen twee methodieken ontwikkeld om te werken rond afval met kwetsbare gezinnen. Er werd een individuele methodiek en een groepsmethodiek ontwikkeld. De methodieken konden ontwikkeld worden dankzij de projectsteun van provincie Oost-Vlaanderen. De methodieken worden hier vrij ter beschikking gesteld voor alle professionele of vrijwillige welzijnswerkers die gezinnen bereiken of begeleiden.

Meer info: http://www.woonwijzermeetjesland.be/afvalhulp/

Stroomcoaches

SOM vzw voert samen met Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw het project ‘Stroomcoaches voor het Meetjesland’ uit. Tijdens dit project willen we gedurende twee jaar een aantal bijkomende acties omtrent energiezuinig wonen opzetten in de 14 gemeenten van het Meetjesland (Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke, Zelzate en Zomergem).

Het gaat om volgende acties:

  1. Het uitvoeren van diepteanalyses op het verbruiksgedrag van Meetjeslandse gezinnen (door een professionele stroomcoach)
  2. De organisatie van een groepsaankoop energiezuinige huishoudtoestellen
  3. Het promoten en ondersteunen van de periodieke registratie van water- en energieverbruik
  4. Het opzetten van een vrijwilligersnetwerk van Klimaatambassadeurs

Meer informatie over de dienstverlening vindt u hier terug.