Bezoekerscentrum Boekhoute

Erfgoed
Bezoekerscentrum Boekhoute

Vissersdorp zonder haven én Grote Vrouwen in WOI

Boekhoute
Straat + huisnummer
Boekhoutedorp 3
9961 Boekhoute
Link

Het Belgische dorp Boekhoute, ooit 'Bouchaute' genoemd, kende tot 1952 een bloeiende vissershaven. 

Een ingrijpende verandering kwam met de afsluiting van De Braakman door een Nederlandse dijk, bedoeld om dit deel van Zeeuws-Vlaanderen in te polderen. Dit maakte een einde aan de havenfunctie van Boekhoute, maar had een onverwacht voordeel: tijdens de Watersnoodramp van 1953 bleef het Meetjesland, waaronder Boekhoute, gespaard van overstromingen.

Vissersdorp zonder haven

Dankzij de zeearm 'De Braakman', die het dorp verbond met de Westerschelde, leefde de gemeenschap eeuwenlang van visserij en landbouw. De bijnaam ‘vissers’ kregen de inwoners niet voor niets: in 2018 hing de laatste visser zijn netten aan de haak.

Boekhoute kende door de jaren heen drie havens, waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn in het landschap. In 2018 voer de laatste visser uit, waarmee een eeuwenoude traditie eindigde. Toch blijft de rijke visserijgeschiedenis onlosmakelijk verbonden met het dorp.

Volgens een oude legende danken de mosselen uit Philippine en Boekhoute hun uitzonderlijke kwaliteit aan de unieke omstandigheden toen De Braakman nog een open zeearm was. Tot op vandaag staat Philippine bekend als dé mosselplek op de grens van Nederland en het Meetjesland, en ver daarbuiten.

Een boeiende tentoonstelling in het Bezoekerscentrum onthult de geschiedenis van de Boekhoutse vissers en herinnert aan de strijd van de inwoners voor hun haven, zee en vaderland.

Erfgoed van Burgemeester Stockman

en bijzondere rol in het behoud van het visserserfgoed was weggelegd voor Edgard Stockman, de laatste burgemeester van Boekhoute. In de jaren ’70 en ’80 verzamelde hij met grote toewijding erfstukken van inwoners, waardoor Boekhoute nu kan bogen op een indrukwekkend museum.

Het bezoekerscentrum is vandaag een officieel infopunt van Toerisme Meetjesland. Naast het museum biedt het praktische informatie over wandel- en fietsroutes, logies en andere toeristische tips.

In het Bezoekerscentrum Boekhoute voor elke leeftijd wat wils: dit is het folklorehoekje
In twee verdiepingen vertelt het bezoekersncentrum over het bijzondere verleden van Boekhoute

'Grote Vrouwen en de Groote Oorlog'

De tentoonstelling 'Grote Vrouwen en de Groote Oorlog' op de zolder van het bezoekerscentrum vertelt het unieke verhaal van Boekhoute tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door zijn ligging nabij de Nederlandse grens was het dorp een belangrijk smokkel- en verzetsgebied. Vijf vrouwen nemen je mee op hun levenspad als spionne, vissersvrouw, verpleegster en soepbedeelster. Ze delen hun verhalen over overleving en de impact van de Duitse bezetting op hun leven, als echte Heldinnen van de Oorlog.

Voor de jonge bezoekers is er het smokkelspel: maak een geheime boodschap en probeer deze over de grens te smokkelen. Pas op, de Duitse bezetter probeert je te betrappen! Wees hem te slim af, trotseer de draad en slaag in jouw geheime missie. Deze interactieve ervaring biedt ook scholen tal van mogelijkheden.

Monumenten en tradities

De Gîrnaertfeesten, oftewel garnaalfeesten, zijn een jaarlijks hoogtepunt tijdens het derde weekend van september. Je vindt in Boekhoute ook diverse monumenten en de resten van de sloep BOU8, die herinneren aan het vissersverleden. Wie de wandelknooppunten volgt, komt zelfs bij de voormalige zeedijk aan de Olmendijkweg in Terneuzen.

De 19e-eeuwse neobyzantijnse kerk van Boekhoute, met roots in de 14e eeuw, werd herbestemd tot een cultuurhuis. Bezoek de expo 'Boekhoute in beide oorlogen,' waar je brokstukken van een neergestort Duits vliegtuig en indrukwekkende verhalen uit het vissersleven tijdens de wereldoorlogen ontdekt in de tentoonstelling ‘Vissers in Nood’. De kerk is dagelijks open van 9u tot 17u. 

Zin in meer? Ga mee met een 1,5 uur durende rondleiding door de Meetjeslandse gidsen of verleng je bezoek met de wandeling ‘Visser, pastoor en kasteelheer’ en ontdek nog meer van de boeiende geschiedenis van Boekhoute.

10km wandelen langs de Nederlandse grens

Verken de Meetjeslandse geschiedenis langs deze wandelroute nabij de Nederlandse grens. Ontdek de impact van oorlogen, zoals 'Den Draad' uit WOI en heraangelegde Baileybruggen uit WOII. Het Leopoldkanaal biedt niet alleen een schilderachtig decor, maar vertelt ook het verhaal van waterbeheer en drinkwatervoorziening. Sluit je wandeling af in het visserdorp Boekhoute, waar je in het bezoekerscentrum het verhaal van dit 'vissersdorpje zonder haven' ontdekt.