Het Drongengoed
Het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen
- Straat + huisnummer
-
Drongengoedweg 9
9910 Ursel
750 hectare aan wandel- en fietsplezier, cultuurhistorische verrassingen en natuuravonturen. Dat is het Drongengoed!
Het Drongengoed is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, en biedt genoeg ontspanningsmogelijkheden voor iedereen. In de middeleeuwen verbond een bossengordel Gent met Brugge. Restanten hiervan vind je nog altijd in het Drongengoedbos en de omliggende dorpen Knesselare, Ursel, Kleit en Oostwinkel. Dit natuurdomein is perfect om te verkennen, of je nu te voet, op de fiets, met de mountainbike of te paard gaat. Dompel je onder in het groen en de rust in dit deeltje van het UNESCO Geopark Scheldedelta.
Om het Drongengoed te verkennen, kun je starten vanuit de verschillende gemeenten rondom. Of je nu te voet, met de fiets, op de mountainbike of te paard gaat, er zijn volop mogelijkheden. Joggers volgen de pijltjes van de Natuurloop.
- Pierlaladorp Ursel: In Ursel (Aalter) is er het gezellige horecapleintje, ingericht als Pierlalapleintje voor de kinderen, een ideale plek om te terrassen. Er zijn drie plekken waar je de auto kunt achterlaten om je tocht te voet of per fiets door het Drongengoed te beginnen:
- Parking naast de kerk
- Parking Onderdale aan het voetbalveld
- Parking POL bij het vliegveld van Ursel
- Cogétamadorp Knesselare: Het dorp Knesselare (Aalter) ligt aan de westzijde van de Knokkeweg en is een prima uitvalsbasis om het Drongengoed te ontdekken. Bezoek het Hemelrijkpark aan de Hemelrijkstraat, waar een educatieve wandeling je meer leert over het sigaarverleden van het dorp, met de Cogétama.
- Bezembinders van Kleit: De Maldegemse deelgemeente Kleit biedt toegang tot het Drongengoed vanuit het noorden. Parkeer bij de kerk en geniet van de rust bij de Mariagrot van Kleit, een grot gemaakt van betonresten van een oud vliegveld in de buurt. Dit bedevaartsoord is de grootste Lourdesgrot van Vlaanderen.
- Het Lievegemse Oostwinkel: Een andere toegangspoort is het kleine dorp Oostwinkel, ten noorden van Zomergem. Vanuit hier kun je het provinciaal domein Het Leen in het oosten en het Keigat, de eerste uitloper van het Drongengoed in het westen, verkennen.
Op pad in het Drongengoed
Trek je wandelschoenen aan
Deze prachtige wandelroute van 14 kilometer vertrekt in Ursel. Je wandelt door het Drongengoedbos, waar de Norbertijnen van de nabijgelegen abdij van Drongen al in de 13de eeuw de eerste bomen plantten. De bosbouw kwam pas 500 jaar later echt tot bloei, met de kenmerkende damvormige dreven, ontworpen door de toenmalige abt.
Eén van de vele troeven van het Drongengoedbos is het gezellige terras van de historische Drongengoedhoeve uit 1746, vandaag een bezoekerscentrum waar je in de schaduw van de notelaar en de kastanjebomen van een koffie of een streekbier geniet.
Op en rond de hoeve valt er van alles te beleven. Er is een goed onderhouden kruidentuin, een boomgaard met streekeigen fruitsoorten en een bijzondere waterput van meer dan 1.800 jaar oud. Hier kan je ook workshops volgen en tentoonstellingen bezoeken, onder andere over de geschiedenis van de streek en het Geopark Schelde Delta. Verken ook het Maldegemveld met zijn bossen en uitgestrekte heidevelden, waar grazende gallowayrunderen zorgen voor een ecologisch begrazingsbeheer. Pauzeer op de uitkijkheuvel van Natuurpunt om herten en reeën te spotten en naar kamsalamanders te speuren.
Belevingswandeling met schapen
Naast konijnen, reeën, damherten en gallowayrunderen kun je in het Drongengoed ook plotseling een kudde schapen tegenkomen. In het Drongengoedbos leidt de jonge herderin Leen Ricour haar schapen door het landschap. De grazende dieren onderhouden de velden, bermen en dreven, waardoor de heide in topconditie blijft. Altijd al gedroomd van een leven als herder? Dan is vandaag jouw geluksdag, want je kunt gerust een eindje meelopen met herderin Leen. Tijdens een begeleide wandeling vertelt ze je alles over haar unieke job.
Spring op de fiets
Verken het Drongengoed met deze fietsroute van ongeveer 50 kilometer, die het Drongengoedbos en provinciaal domein Het Leen met elkaar verbindt. Start je avontuur in Ursel en geniet van de uitgestrekte bossen en fietspaden. Ontdek knappe Meetjeslandse dorpjes zoals Oostwinkel, Kleit, en Knesselare. Onderweg kom je ook langs het Canada Poland War Museum en in Het Leen, waar je nog meer kunt wandelen en fietsen. Sluit je tocht opnieuw af in het Drongengoed en bezoek het bezoekerscentrum in de 18e-eeuwse Drongengoedhoeve.
Een weekendje in het Drongengoed
Wil je van je wandeling door het Drongengoedbos een weekendje weg maken? Boek dan een kamer bij Cleythil Hotel, Vakantiehuis Door-drongen-Goed of B&B Vita Roka. Na een stevige wandeling kun je genieten van een heerlijke maaltijd of een drankje bij Villa Maria, of bij ambassadeur van het Drongengoed Bar Boudoir in Ursel. Of je kiest voor De Muze of Café De Litanie in Knesselare. Allemaal zijn ze de ideale afsluiters na een dag vol avontuur in het Drongengoed.
Eeuwenlang was het Drongengoed een onherbergzaam heidegebied, tot het in de 13de eeuw werd ontgonnen. Het bos dankt zijn naam aan de Norbertijnen van Drongen, nabij Gent, die er een imposante ontginningshoeve als uitvalsbasis bouwden in de 18e eeuw, de Drongengoedhoeve.
Onthaalpoort Unesco Geopark Scheldedelta
Vandaag huisvest de Drongengoedhoeve een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de streek en de veranderingen van het landschap door de jaren heen. Wist je dat je je op de cuesta Zomergem-Oedelem bevindt? Nadat de Schelde haar loop verlegde in de middeleeuwen, bleef in het Meetjesland deze cuesta over, een Spaanse term voor 'heuvel'. Het Drongengoed maakt deel uit van het UNESCO Geopark Scheldedelta.
In de permanente tentoonstelling "Het Geheim van de Cuesta" ontdek je de geschiedenis van de Drongengoedhoeve en het omliggende landschap. Maar je kan er ook terecht voor een gezellige pauze in de herberg.
Ook voor kleintjes
Wist je dat het domein rond de Drongengoedhoeve ideaal is voor een dagje uit met de kinderen? Voor de kleintjes is er een speciale kabouterwandeling, op het kabouterpad Pinnemuts. Wie durft, kan zelfs een echte heksenhoek ontdekken, vol met magische vertelsels. De route begint bij de hoeve en is duidelijk bewegwijzerd.
Rond de hoeve zijn twee speelzones ingericht, perfect voor kinderen om zich uit te leven. Ook is er een losloopweide voor honden, zodat het hele gezin kan genieten. Leer samen over bloemen en bijen in de prachtige kruidentuin naast de hoeve. Hier kom je alles te weten over de flora en fauna van de regio.
In het Drongengoed is het Agentschap Natuur & Bos verantwoordelijk voor het beheer van grote delen van het bos. Dit agentschap werkt intensief aan het behoud en de ontwikkeling van dit grootste bos van Vlaanderen. Ze richten zich zowel op het landschap als op recreatie, altijd met oog voor de omgeving.
Onder impuls van Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei wordt het beheer van het Drongengoed gestroomlijnd en duurzaam uitgevoerd. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de natuur beschermd blijft en bezoekers volop kunnen genieten van het gebied.
Natuurpunt is ook actief in Drongengoed en beheert grote zones met heide en bos. Voor meer informatie over Maldegemveld, het natuurgebied van Natuurpunt in Drongengoed, kun je terecht op de website van Natuurpunt. Natuurpunt Meetjesland biedt ook 2 uur durende natuurwandelingen met deskundige gidsen, perfect voor verenigingen, families, scholen of groepen tot 20 personen. Ontdek het Maldegemveld, de Meetjeslandse kreken of de vallei van de Oude Kale, en boek via info@NPMeetjesland.be of +32 9 377 93 00.