Ontdek het textielverleden van Waarschoot

Ontdek het textielverleden van Waarschoot

Textielwevers en -spinsters gaven naam en faam aan onze streek

Waarschoot, een pittoresk dorp in Lievegem, heeft een diepgewortelde textielgeschiedenis die meer dan 100 jaar teruggaat. Het project Waarschootstof vertelt het verhaal van deze industrie, die in het Meetjesland naam en faam maakte. 

Geïnspireerd door de passie van enkele heemkunde-enthousiastelingen en ondersteund door het cultuuroverleg Meetjesland (COMEET), wordt dit waardevolle erfgoed behouden voor toekomstige generaties.

De naam Meetjesland heeft haar oorsprong in de regio, waar 'meetjes' – vrouwen van verschillende generaties – aan het spinnen waren in hun dorpshuizen. Dit ambachtelijke werk gaf de streek haar identiteit als textielregio. Het was dan ook geen toeval dat de industriële textielweverij zich in Waarschoot en andere dorpen langs de spoorlijn Gent-Eeklo ontwikkelde.

Waarschootstof: een levendig erfgoed

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Het Waarschootstof project bundelt historische verhalen, persoonlijke getuigenissen en relicten uit de textielindustrie. De enthousiaste vrijwilligers hebben niet alleen een tentoonstelling opgezet, maar ook een boek en documentaire over de textielgeschiedenis van Waarschoot samengesteld. Daarnaast werden fiets- en wandelroutes ontwikkeld, zodat bezoekers de sporen van dit rijke verleden kunnen ontdekken.

Voor wie deze geschiedenis verder wil verkennen, biedt de ErfgoedApp een handige digitale gids. Scan de Waarschootstof-route en ontdek de vergeten verhalen en de indrukwekkende overblijfselen van Waarschoots textielverleden.

De toekomst van Waarschootstof

De vernieuwde dorpskern van Waarschoot in Lievegem
Société Anonyme Waerschoot was de naam van de grootste textielfabriek in het dorp

De gemeente Lievegem werkt aan de oprichting van een permanent textielhuis, dat een essentieel centrum zal worden voor het behoud van het rijke Meetjeslandse textielerfgoed. Waarschoot blijft een levendige herinnering aan de bloeiende textielindustrie, met een charmante dorpskern vol gezellige cafés en terrasjes, en de indrukwekkende Sint-Ghislenuskerk. 

Na een verwoestende brand in 2001, waarbij alleen de toren gespaard bleef, bouwden de Waarschotenaren in recordtijd een nieuwe, moderne kerk. Het ontwerp, van het Antwerpse architectenbureau Stramien, is een succes, en tijdens de heropbouw werden oude graven ontdekt, die nu in de kerk te bezichtigen zijn.

Fiets en wandel door Waarschoot en omgeving

Waarschoot is omgeven door een schitterend natuurgebied, perfect voor zowel fiets- als wandeltochten. Het historische kanaal De Lieve, het oudste kanaal van Europa, slingert door Lievegem en biedt met De Reiger fietsroute een prachtige lus naar andere Meetjeslandse dorpen zoals Zomergem en Lovendegem. Dit kanaal, dat ooit de toegang tot de Zwinhaven en wereldhandel mogelijk maakte, is nu een kabbelend beekje en een verkeersvrije fietsostrade. Langs de route passeer je ook het textieldorp Sleidinge, met zijn kenmerkende Sint-Joristoren.

Download De Reiger fietsroute

Voor wandelliefhebbers zijn de nabijgelegen Lembeekse Bossen en het Provinciaal domein Het Leen ideale bestemmingen. Het Leen ligt in het noordwesten van Waarschoot, grotendeels op Lievegems grondgebied, en is een heerlijk gebied voor natuurwandelaars. Via de straat Bellebargie kom je via ‘Kwadebos’ makkelijk in de Lembeekse Bossen, een ware oase voor wandelaars. Ontdek het zelf!

Download De Lembeekse bossen wandelroute