Loskade
Bij knooppunt 88 kun je richting het kanaal fietsen en café Den Overzet vinden. Abt Antoine De Stoop liet boten en een koets bouwen om materialen van de abdij in Drongen naar het Drongengoed te vervoeren. Deze loskade was een belangrijke schakel in hun netwerk. Tegenwoordig is Den Overzet een ideale plek voor een pauze tijdens je rit.
Oude Kalevallei en Vinderhoute
Vinderhoute zelf rijd je niet binnen, maar je fietst wel door de Molenslag, de meest schilderachtige straat van het dorp. Hier staat de Van Vlaenderensmolen, een opvallende windmolen die nu dienstdoet als woning. De Oude Kalevallei, een overblijfsel van de ooit kronkelende rivier die van Tielt naar de Schelde stroomde, is nu een prachtig natuurgebied met een rijke geschiedenis, waarin de Norbertijnen een vroege rol speelden.
Abdij van Drongen
Een van de hoogtepunten van de route is de Abdij van Drongen, die in 1138 door de Norbertijnen werd gesticht. Deze abdij was niet alleen een belangrijk religieus centrum, maar had ook een grote economische invloed. De huidige gebouwen aan de oevers van de Leie zijn prachtige voorbeelden van historische architectuur. De Norbertijnen, die ook wel 'witheren' worden genoemd, kwamen naar Drongen vanuit Saleghem en het Franse Laudun, nabij Poitiers. Al vóór hun komst was er op deze plek een kanunnikengemeenschap actief.
Het wapenschild van de abdij beeldde een witte zwaan af, omringd door lisbloemen, met de spreuk "Vita Brevis" (Het leven is kort). Later voegde abt De Stoop hier de zin "Corda Juncta Cordibus" (Laat harten verenigd zijn) aan toe, wat de verbondenheid van de gemeenschap symboliseerde.
In 1552 werd op het abdijterrein een nieuwe kerk gebouwd. Hoewel de Norbertijnen na de Franse Revolutie tijdelijk verdwenen, speelde de abdij nog een rol in de industrialisatie van de regio. Zo opende Lieven Bauwens er zijn tweede katoenspinnerij, waarbij hij Engelse technologie introduceerde in de lokale textielproductie.
Tegenwoordig is de abdij in handen van de jezuïeten, die het gebruiken als een bezinningscentrum. Daarnaast is de abdij een populaire locatie voor conferenties en andere bijeenkomsten.