Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute

Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute

Met de e-bike tussen het Drongengoed en Drongen

De Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute is een tocht van 80 kilometer die Gent verbindt met het Meetjesland en speciaal is ontworpen voor e-bikes. Deze route volgt de sporen van de Norbertijnen, een invloedrijke kloosterorde die sinds de 12e eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in de regio.

De Norbertijnenorde werd opgericht in 1121 en vestigde zich al snel in de Abdij van Drongen. Deze abdij was van groot belang voor de regio en bouwde voort op een bestaande kanunnikengemeenschap in Drongen. In 1242 kreeg de abdij het heuvelachtige heidegebied Drongengoed in Ursel toegewezen voor ontginning. Hierdoor zijn Drongen, nabij Gent, en Ursel, een deelgemeente van Aalter, al meer dan 800 jaar met elkaar verbonden. Deze historische band is nog steeds zichtbaar. Vaak vragen fietsers in Ursel waar Drongen ligt, terwijl ze in Drongen op zoek zijn naar het Drongengoed.

De Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute verbindt vier belangrijke locaties: Drongen, het Drongenhof in het Gentse Patershol, het dorp Ursel en het Drongengoed.

Landschap in Ursel

Hoogtepunten op de fietsroute

Ursel 

Begin je tocht in Ursel en ontdek de Sint-Medarduskerk met haar 12e-eeuwse Romaanse toren, mogelijk met een Frankische oorsprong. De kerk, herbouwd in de 14e eeuw na vernielingen door de Witte Kaproenen, toont de invloed van de Norbertijnen in het dorp: tussen 1678 en 1838 leverde de abdij van Drongen telkens de pastoor van Ursel. In 1786 bouwden ze ook de pastorij.

Op het gezellige dorpsplein vind je horecazaken zoals koffiebar Bar Boudoir en restaurant Villa Maria, compleet met speeltuin. Misschien kom je hier zelfs de folkloristische figuur Pierlala tegen.

Kanaal Gent-Oostende

Fiets langs de Brugse Vaart, een waterweg die in de middeleeuwen cruciaal was voor de handel tussen Gent en Brugge. Langs de groene oevers spot je met wat geluk wat reeën. Onderweg passeer je Aalter en Bellem, plaatsen die belangrijk waren in de economische strijd tussen Gent en Brugge. Kijk uit voor de rivierschepen die nog steeds goederen vervoeren tussen Gent, Brugge, Zeebrugge en Oostende.

Aalterse ach header.jpg

Loskade

Bij knooppunt 88 kun je richting het kanaal fietsen en café Den Overzet vinden. Abt Antoine De Stoop liet boten en een koets bouwen om materialen van de abdij in Drongen naar het Drongengoed te vervoeren. Deze loskade was een belangrijke schakel in hun netwerk. Tegenwoordig is Den Overzet een ideale plek voor een pauze tijdens je rit.

Oude Kalevallei en Vinderhoute

Vinderhoute zelf rijd je niet binnen, maar je fietst wel door de Molenslag, de meest schilderachtige straat van het dorp. Hier staat de Van Vlaenderensmolen, een opvallende windmolen die nu dienstdoet als woning. De Oude Kalevallei, een overblijfsel van de ooit kronkelende rivier die van Tielt naar de Schelde stroomde, is nu een prachtig natuurgebied met een rijke geschiedenis, waarin de Norbertijnen een vroege rol speelden.

Abdij van Drongen

Een van de hoogtepunten van de route is de Abdij van Drongen, die in 1138 door de Norbertijnen werd gesticht. Deze abdij was niet alleen een belangrijk religieus centrum, maar had ook een grote economische invloed. De huidige gebouwen aan de oevers van de Leie zijn prachtige voorbeelden van historische architectuur. De Norbertijnen, die ook wel 'witheren' worden genoemd, kwamen naar Drongen vanuit Saleghem en het Franse Laudun, nabij Poitiers. Al vóór hun komst was er op deze plek een kanunnikengemeenschap actief.

Het wapenschild van de abdij beeldde een witte zwaan af, omringd door lisbloemen, met de spreuk "Vita Brevis" (Het leven is kort). Later voegde abt De Stoop hier de zin "Corda Juncta Cordibus" (Laat harten verenigd zijn) aan toe, wat de verbondenheid van de gemeenschap symboliseerde.

In 1552 werd op het abdijterrein een nieuwe kerk gebouwd. Hoewel de Norbertijnen na de Franse Revolutie tijdelijk verdwenen, speelde de abdij nog een rol in de industrialisatie van de regio. Zo opende Lieven Bauwens er zijn tweede katoenspinnerij, waarbij hij Engelse technologie introduceerde in de lokale textielproductie.

Tegenwoordig is de abdij in handen van de jezuïeten, die het gebruiken als een bezinningscentrum. Daarnaast is de abdij een populaire locatie voor conferenties en andere bijeenkomsten.

oude abdij_drongen 1.jpg

Gent en De Lieve

In het hart van Gent kun je een bezoek brengen aan het historische Patershol en het Drongenhof, die nauw verbonden zijn met de Norbertijnen. Het Drongenhof diende tijdens de Beeldenstorm als toevluchtsoord voor de orde en bevat nog steeds zichtbare sporen van hun aanwezigheid. Zo vind je er een 14e-eeuwse refuge en een kapel uit 1607.

Na je verkenning van Gent fiets je door het natuurgebied Wondelgemse Meersen en volg je de route langs de Lieve. Dit kanaal, dat 750 jaar geleden werd aangelegd, was destijds een technisch meesterwerk en het eerste kanaal van dergelijke omvang in Europa. De Lieve werd gegraven om Gent, een welvarende lakenstad, een directe verbinding met de zee te geven. Het kanaal bevatte de allereerste complexe keersluizen (Rabotten), die essentieel waren voor de waterhuishouding en het functioneren van het kanaal.

Een leuk weetje: de aanleg van de Lieve gebeurde in opdracht van Margareta van Constantinopel, de zus van Johanna, die eerder het Maldegemveld aan drie abdijen had geschonken.

Je route gaat verder langs het kanaal van Belzele door Lievegem naar Stoktevijver, waar het Schipdonkkanaal begint. Geniet onderweg van het weidse landschap en de prachtige vergezichten op de kerktorens van dorpen zoals Belzele, Sleidinge, Waarschoot, Lovendegem, Beke, Ronsele en Zomergem. Vlak voor Oostwinkel kom je in de buurt van Diepenbeek en Drongengoed, het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen.

Gent Gravensteen David Samyn.jpg

De Drongengoedhoeve

De Drongengoedhoeve, voltooid in 1746 onder leiding van Abt De Stoop, ligt op de heidegronden van de Cuesta Zomergem-Oedelem. Oorspronkelijk diende deze hoeve als centrum voor bosbouw en ontginning. Ze werd beheerd door de Norbertijnen van de Abdij van Drongen, en hun collega’s van Sint-Baafs in Gent en Ter Doest in Brugge. De hoeve biedt een boeiend inzicht in de historische bosbouwactiviteiten, en de drevenstructuur in het gebied is een direct resultaat van hun werk, dat voortkwam uit de verordening van Johanna van Constantinopel.

Na de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven en kwam de hoeve in privébezit. De Eeklose textielmagnaat Van Damme vernieuwde de hoeve met toevoegingen zoals een duiventoren en poorten. Dat heeft de de huidige uitstraling van de hoeve bepaald. Tegenwoordig is de Drongengoedhoeve een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars. Na een bezoek aan deze historische plek kun je gemakkelijk terugkeren naar het beginpunt in Ursel, dat slechts een paar kilometer verderop ligt.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Logeren in de buurt van de Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute?

Je kunt de Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute perfect aanvullen met een verblijf in de regio.

Vita Roka is een luxe bed & breakfast in het centrum van Ursel. Met een moderne inrichting en uitstekende service, inclusief een heerlijk ontbijt verzorgd door de gastheer, is het een comfortabele uitvalsbasis. Naast de Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute kun je hier ook de Aalterse Achtroute ontdekken.

Als je de Tussen Gent en het Meetjesland fietsroute wilt volgen en dichter bij Gent wilt starten, is de Oude Abdij van Drongen een bijzondere optie. Dit historische verblijf is ideaal voor groepsactiviteiten en teambuilding. Begin je route vanaf knooppunt 58 in hartje Drongen, met parking bij het station.

Deze route gratis downloaden?

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze fietsroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Drongengoedhoeve Drongengoed Ursel (2).jpg

Op onze fiets- en wandelwebsite Routen kan je deze fietsroute downloaden als PDF-bestand of knooppuntenstrookje. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Aardenburgse Heerweg 2
9910 Knesselare
Length
78,0 km
Time
4u15
Terrain
89% Verhard
Actions
Bekijk deze route