De Lembeekse bossen
Een imposant natuurgebied
De Lembeekse Bossen vormen de perfecte ontsnapping uit de drukte en gaat naadloos over in het Bellebargiebos, ook wel het Kwadebossen genoemd. De bossen worden doorkruist door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waaronder het Meetjeslandse Bossen wandelnetwerk en de Streek-GR Uilenspiegel.
Dankzij de lange geschiedenis van houtkap in dit gebied vind je hier een gevarieerde natuur, waar de oorspronkelijke loofbossen plaatsmaakten voor naaldbossen, die later werden aangeplant voor de mijnbouw. Vandaag heeft het bos zich hersteld en biedt het een prachtige omgeving, met enkele van de mooiste dreven van het Meetjesland. Met kinderen in de buurt is er zelfs een speelzone met natuurlijke speeltoestellen waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven.
Deze wandeling is goed voor een stevige 8,6 kilometer; de route neemt je mee door rustige bossen en langs bijzondere bezienswaardigheden. De route is goed toegankelijk voor wandelaars van alle niveaus en zorgt voor een onvergetelijke ervaring in de natuur.
Wil je langer blijven hangen op de Heihoek of in de speelzone, kies dan voor een kortere route van 4,4 kilometer en volg knooppunten 33-28-27-26-25-35-36-34-33.
De legende van de Bevende Hazelaar
De Bevende Hazelaar is een bijzondere bezienswaardigheid in de Lembeekse Bossen. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is deze boom geen hazelaar maar een lindeboom. En niet zomaar een linde, maar één met een lang verhaal. De originele lindeboom is vervangen door een volgroeide boom, gegroeid uit een takje van de oude boom.
Volgens de legende staat de boom op de plek waar de graaf van Kleef - per ongeluk - werd vermoord tijdens de Gentse opstand. Aan het einde van de achttiende eeuw hadden de Oostenrijkse overheersers net de regio verlaten. Omdat de arme graaf met een vreemd accent praatte, aanzagen de dorpelingen hem voor een achtergebleven Oostenrijker. Deze vergissing werd hem fataal. Een lokale boer, woedend en in de war, vermoordde de graaf met een riek.
Na de moord beseften de dorpelingen hun fout. Ze begroeven het lichaam van de graaf in het bos en plantten een lindeboom op zijn graf. Later werd er ook een Mariakapelletje bij de boom gebouwd. Volgens het bijgeloof zou de boom beven wanneer er ooit nog zo’n monumentale vergissing zou worden begaan. Zo werd de legende van de Bevende Hazelaar geboren.