Gastronomisch Meetjesland

Gastronomisch Meetjesland

Land van lekker veel lokaal lekkers

Tijdens je bezoek aan het Meetjesland wil je ongetwijfeld ook ontdekken wat de streek op culinair gebied zoal te bieden heeft.

Wel, het loont de moeite! Tal van lokale producenten zetten hun beste beentje voor om (h)eerlijke streekspecialiteiten op tafel te toveren. In de vele kwalitatieve restaurants en gezellige cafeetjes in het Meetjesland kan je die uiteraard uitgebreid gaan proeven.

Paling: het gladde goud

Mensen op een vlonder aan de Asseneedse Kreken
Het interieur van de De Roste Muis

Hét streekgerecht van het Meetjesland is ongetwijfeld paling. Vooral in het krekengebied nabij de Nederlandse grens is deze bijzonder smakelijke vette vis, boordevol gezonde omega 3-vetzuren, alomtegenwoordig. ‘In het groen’ of ‘in de room’: elke chef heeft wel zijn eigen palingrecept met één of meer geheime ingrediënten die hij aan niemand prijsgeeft.

De reden waarom paling hier zo populair is? In vroegere tijden puilden de kreken er werkelijk van uit, de vissers hadden ze bij wijze van spreken maar op te scheppen. Tegenwoordig is de paling die in de restaurants wordt geserveerd doorgaans van gekweekte oorsprong. Maar laat dat de pret vooral niet drukken!

In deze toprestaurants in het Meetjesland prijkt paling steevast hoog op de kaart: De Roste Muis in Waterland-Oudeman, In 't Stadhuis van Raverschoot in Adegem, Brasserie Middenstandshuis in Eeklo en Tuincafé De Engel in Watervliet.

Kom je naar Sint-Laureins, proef dan zeker eens van de lokale trots: ingelegde paling. Onder impuls van chef-kok Ronny De Wever van Restaurant Polderzicht (Sint-Jan-in-Eremo) schopte dit unieke gerecht het zelfs tot officieel erkend streekproduct. Dit gastronomisch erfgoed dateert nog uit de tijd dat het aanbod aan paling zo groot was dat er een creatieve oplossing moest worden gevonden om de lekkernij langer te bewaren.

Diepvriezers bestonden namelijk nog niet. Op een bepaald moment kwam iemand op het idee om de vis in mootjes gehakt te koken in bouillon. En met wat gelatine, azijn en een schijfje citroen erbij over te gieten in een stenen pot, bokaal of weckpot. Super eenvoudig, maar oh zo lekker! Als hapje, bij de boterham, in een slaatje of met een vers frietje: ingelegde paling smaakt gewoon altijd.

Culinair tafelen

Chef Niels De Landtsheer van restaurant Calla's in een prachtige jaren '30 villa vlakbij Aalter station.
Broes Tavernier is topchef in 't Vijfde Seizoen in Aalter

Het Meetjesland wordt steeds meer erkend als een regio waar fijnproevers hun hart kunnen ophalen. In Aalter alleen al haalde vijf restaurants de Gault&Millau Belux 2025 gids, wat de culinaire kracht van de regio onderstreept.

't Vijfde Seizoen, onder leiding van topchef Broes Tavernier, is een van de voornaamste restaurants in de regio. Tavernier staat bekend om zijn eerlijke, streekgebonden producten, bij voorkeur biologisch, die hij verwerkt tot verrassende en smaakvolle gerechten. Hij beschouwt zijn lokale leveranciers als zijn 'helden'.

Een ander toprestaurant in Aalter is Calla's, gelegen in een prachtig art-decopand vlakbij het station. Chef Niels De Landtsheer biedt een creatieve invulling van klassieke Franse gerechten, steeds seizoensgebonden. De idyllische tuin maakt dit restaurant bij mooi weer de perfecte plek om van zijn gerechten te genieten.

In Bacchus kan je in een trendy en rustgevende omgeving onthaasten. Het restaurant ontleent zijn naam aan Bacchus, de god van de wijn, en biedt een uitgebreide wijnkaart met zo'n 250 referenties van over de hele wereld. Chef Hans bereidt zowel inventieve als klassieke gerechten, terwijl gastvrouw Tinneke zorgt voor een vlotte en ongedwongen bediening. Bacchus ontving een score van 13,5/20.

Den Duyventooren in Bellem (Aalter) behaalde 12/20 en is gelegen in een gerestaureerde kasteelhoeve met een 18de-eeuwse duiventil aan de ingang. Chef Inge Herteleer en gastheer Lieven Bouckaert verwelkomen hun gasten in een sfeervol vernieuwd interieur en op een prachtig terras bij mooi weer. De menukaart biedt een mix van klassieke gerechten en vernieuwende creaties.

In Lotenhulle (Aalter) vinden we restaurant Le Julien, geleid door chef Davy Devlieghere en gastvrouw Marie-Julie Haeck, die in de Gault&Millau 2024 gids maar liefst 15,5/20 behaalde. Devlieghere werd uitgeroepen tot ‘Vlaamse jonge chef van het jaar’ en ontving in 2024 als eerste restaurant in het Meetjesland een Michelinster. Zijn keuken is een verfijnde mix van klassieke en internationale invloeden.

Compagnique, een nieuwkomer in Lovendegem, opende zijn deuren in juni 2024 en ontving al een score van 14/20 van Gault&Millau. Dit restaurant van Tim Vervynckt en Angelique Maenhaut biedt een unieke, intieme ervaring met tafels voor twee en legt de focus op exclusieve, lokale producten.

In Waterland-Oudeman (Sint-Laureins) vinden we Tafel Twaalf, dat 13,5/20 kreeg. Chef Jonas De Man en gastvrouw Fien De Causemaecker ontvangen hun gasten sinds 2022 aan één lange tafel, waar alles uit de regio komt. Ze hebben hun capaciteit recent uitgebreid naar 20 gasten en blijven zich sterk richten op lokale producten.

Andere aanbevolen eetlocaties in het Meetjesland zijn Chef & Zus in Eeklo en Luzt in Adegem (Maldegem), die beiden 13,5/20 behaalden. Hopspot in Ertvelde (Evergem) en Landgoed den Oker in Zomergem kregen elk 12,5 punten. Restaurant Papinglo in Maldegem kreeg 12 punten.

Verder zijn Fou du Goût en De Lieve's Bistronoom in Lovendegem, Restaurant Sies in Watervliet, Diederick van Assenede en Restaurant Oogst in Assenede en Laan 7 in Eeklo ook aanbevolen. Voor al deze restaurants wordt reserveren aangeraden.

Recht van bij de boer

lefmarkt.jpeg

Wil je een aantal van die veelgeprezen Meetjeslandse producenten graag zelf eens ontmoeten? Dan is een bezoek aan de wekelijkse Boerenmarkt van Kaprijke een uitstekend idee. Elke zaterdag kan je er van 9.30 tot 12.30 uur terecht voor een ruime keuze aan lokale, ecologische en eerlijke producten.

Een ambachtelijke geitenkaasmakerij, een groenteboer, een hoeveslagerij, een boerderijwinkel, een artisanale bakker, een koffieproducent, een microbrouwerij met luxebieren … Stuk voor stuk prijzen ze op een gezellig pleintje onder de bomen hun waren aan.

Boerenmarkt Kaprijke, Voorstraat 1, 9970 Kaprijke (achter het Oud Stadhuis)

Ontdek alle streekproducenten

Bier hier! Hopspot en Brouwerij Van Steenberge

1Brouwzaal-LR.jpg

Het Meetjesland is de thuisbasis van enkele voortreffelijke streekbieren, met de Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde als grootste trots. Opgericht in 1784 en momenteel geleid door de zesde generatie meesterbrouwers, staat de brouwerij bekend om bieren zoals Augustijn, Gulden Draak en Piraat, die wereldwijd prijzen winnen.

Daarnaast is er Hopspot, het bierbelevingscentrum van Van Steenberge, gevestigd in een prachtig gerestaureerde 19e-eeuwse hoeve. Hier kun je ambachtelijk bier proeven, rechtstreeks uit de tanks, deelnemen aan bierproeverijen en genieten van lokale gerechten die perfect passen bij de huisbieren. Hopspot biedt een unieke combinatie van biercultuur, regionale geschiedenis en gastvrijheid. Je kunt er ook overnachten in sfeervolle kamers en de rijke lokale geschiedenis ontdekken, van het mottekasteel tot bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. "Lokaal is fenomenaal" is het motto, wat blijkt uit hun samenwerking met lokale producenten zoals FoodFam en Bakhuis Cyriel.

Wil je meer ontdekken? Boek dan een rondleiding van twee uur bij Van Steenberge, inclusief degustatie. Vergeet niet minstens twee weken van tevoren te reserveren.

Leuk weetje: Je kunt flessen bier meenemen en zelf kiezen hoe je ze drinkt: jong (tot 3 maanden na bottelen) of met meer karakter (na 18 maanden). Ook de manier van bewaren (koel of op kamertemperatuur) beïnvloedt de smaak, zodat je de bieren op jouw manier kunt ontdekken!

Bezoek Hopspot!

Glutenvrij in Ter Heide.jpg

Gastronomisch overnachten in het Meetjesland

Geniet van heerlijk eten ‘van bij ons’ terwijl je de rust en authenticiteit van het Meetjesland omarmt. Van het proeven van streekproducten tot het verkennen van boerenmarkten en borrelen in dorpscafés, gastronomisch logeren in deze regio is pure verwennerij. Voor wie zoekt naar meer dan alleen een plek om te overnachten, maakten wij een selectie van enkele heerlijke B&B's en hotels waar je culinair kunt genieten van het beste wat het Meetjesland te bieden heeft.

Ontdek 5x gastronomische logeeradresjes