Het Kasteel van Poeke, een rijke geschiedenis
Het Kasteel van Poeke heeft een rijke en complexe geschiedenis. De vroegste vermeldingen dateren uit 1139, hoewel het exacte moment van de bouw onbekend is. Gedurende de eeuwen speelde het kasteel een belangrijke rol in de lokale geschiedenis, vooral als bondgenoot van de graaf van Vlaanderen, en had het invloed op de politiek van die tijd.
In 1452 werd het kasteel ingenomen door de Gentenaars, maar werd later heroverd en verwoest. Het bleef meer dan honderd jaar in puin, tot het in de 17de eeuw in eclectische stijl weer helemaal werd heropgebouwd. De tuinen, die nu zo betoverend zijn, werden pas in de 18de eeuw voltooid. Het bouwen van een kasteel bleek dus een tijdrovende zaak!
Struinen door de tuinen ...
Vandaag is het kasteel eigendom van Toerisme Vlaanderen en is het interieur enkel toegankelijk voor groepsbezoeken of evenementen. Het kasteelpark is echter dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang.
Vanuit het park heb je een prachtig uitzicht op het klassieke kasteel met zijn kenmerkende roze kleur. Ook op het terrein zijn er prachtige paardenstallen, een koetshuis, een conciërgewoning en een volwaardige boerderij te vinden. Het romantische park vormt het perfecte decor voor hand-in-hand wandelingen, huwelijksaanzoeken en intieme momenten. De stilte is er overweldigend, net als de indrukwekkende tuinarchitectuur.
... en dwars door de velden
Na het verkennen van het kasteelpark is het tijd om je wandeltocht voort te zetten door de omliggende velden. Volg de veldweggetjes richting de Duinenstraat, waar je aan je linkerhand de Artemeersmolen zult zien schitteren. Deze molen, die in 1810 werd gebouwd ter vervanging van een houten molen, is een typisch voorbeeld van een stenen korenwindmolen. Hij staat pal op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen.
Wist je dat de Artemeersmolen sinds 2014 volledig gerenoveerd is en nu weer draait als vanouds? De molen herbergt een ambachtelijk molenaarsbedrijf, waar uitbater Mike hoogwaardig meel produceert. Dit meel wordt door lokale bakkers en chefs gebruikt om heerlijk brood en andere producten te maken. Het is dus zeker een aanrader om even halt te houden en dit stukje lokale geschiedenis te bewonderen.