Rondje Ursel wandelroute

Rondje Ursel wandelroute

Rustige wandeling langs folklore

Ursel, een deelgemeente van Aalter, is een ideale uitvalsbasis voor een rustige wandeling langs trage wegen, door het Keigatbos en langs het historische vliegveld. Tijdens deze tocht ontdek je lokale folklore, natuur en een stukje geschiedenis.

Download de route

Startpunt: het dorpsplein van Ursel

Je vertrekt aan de kerk van Ursel, waarvan de eerste vermelding dateert uit 1171, met nog een zichtbare Romaanse torenbasis uit de 12de eeuw. In 2013 werd de kerk een beschermd monument.

Buiten aan de kerk maak je op het dorpsplein meteen kennis met Pierlala, een volksfiguur uit de streek. Op het dorpsplein vind je een speeltuin met een standbeeld van Pierlala en een replica van tram ‘Kamielke’, een herinnering aan de tijd dat hier nog trams reden. Er zijn ook enkele speeltoestellen zoals een knikkerbaan en een hinkelspel, wat Ursel een fijne plek maakt voor gezinnen.

Ursel

Door het Keigatbos

Vanuit Ursel wandel je verder naar het Keigatbos, een kleinschalig bosgebied op de grens tussen Ursel en Oostwinkel. Dit bos, een uitloper van het Drongengoed, bestaat uit een mix van loof- en naaldbomen. Hier geniet je van een rustige wandeling langs kronkelende paden en brede dreven. Het bos ligt op de Cuesta, een hoger gelegen gebied in het Meetjesland. Sporen uit de 13e eeuw tonen aan dat de mens hier al lang actief is. Het bos wordt deels beheerd door Natuurpunt om de biodiversiteit te ondersteunen.

In het bos vind je een veldkruis. Het veldkruis op deze locatie zou teruggaan tot het midden van de 13de eeuw, toen bisschop Walter de Marvis de parochiegrenzen afbakende. Dit was vroeger een rust- en herkenningsplaats voor reizigers, vandaag een aangename pleisterplaats omringd door linden.

In het Keigatbos kom je ook langs de Yeatman site, een herdenkingsplek voor Percy M. Yeatman, een Britse piloot die hier neerstortte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de nacht van 25 op 26 augustus 1917 was de bommenwerper opgestegen vanuit Duinkerke om een aanval uit te voeren op het door de Duitsers bezette vliegveld van Sint-Denijs-Westrem. Het toestel werd geraakt door Duits afweergeschut en stortte hier neer. Yeatman overleefde de crash niet, terwijl zijn bemanningsleden gevangen werden genomen. Een eenvoudig zitbankje herinnert aan deze gebeurtenis, een initiatief van Werkgroep B-67, een afdeling van Vliegclub Ursel.

img_1-4.jpg
img_1-34.jpg

Het vliegveld van Ursel: van NAVO-basis tot recreatieve zone

Verderop passeer je dus nog meer luchtvaartgeschiedenis. Bij knooppunt 70-72 kom je aan het vliegveld van Ursel, dat ooit diende als reservebasis voor de NAVO tijdens de Koude Oorlog. De betonplaten hier zijn deels afkomstig van een intussen verdwenen vliegveld, de zogenaamde B-67 van de Royal Air Force. Vandaag wordt het vliegveld gebruikt door lokale vliegclubs en particuliere piloten. Buiten de landingsbaan is het domein vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Afsluiten bij Bar Boudoir

Na de wandeling kan je terecht bij Bar Boudoir in de dorpskern van Ursel voor een kop koffie, gebak of een lokaal biertje.

Deze route gratis downloaden?

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs deze wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

IMG_7050.JPG
IMG_7049.JPG

Wil je deze route gratis downloaden voor onderweg? Bekijk alle stops en informatie op en langs deze wandelroute op Routen.be. 

Bij fiets-en wandelwebsite Routen kan je de wandelroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Dorpsplein
9910 Ursel
Length
13,4 km
Time
2u
Terrain
59% Verhard
Actions
Bekijk deze route